Bech-testen

Hvis du vil begå dig som forfatter, er det ikke et must, men alligevel en ubeskrivelig stor fordel at være indfødt med netværk bestående af magtfulde venner, mentorer og familier. Det, det handler om, er, at have foden indenfor. Adgang til succesfulde kolleger fra samme og beslægtede brancher. Den adgang er der nogle, der mere eller mindre fødes med, hvorimod andre må tilkæmpe sig den. Sådan vil det formentlig altid være, og dog argumenterer jeg for, at der også her findes nogle retfærdighedsknapper at skrue på.

Jeg og mit politiske projekt er intet frisk pust, men en lort, der skal ædes. Jeg udgav et manifest dedikeret til klassekampen. Jeg skrev om mig selv og min familie og den sociale vold, samfundet bød os – samt andre ligesom os – og jeg udpegede hykleriet ved, at magthavere gerne anerkender smerten, men sjældent for alvor sætter sig ind i, hvor den kommer fra, eller hvad det er, vi forlanger. Efter at have udgivet, Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet, kan jeg konkludere, at visse segmenter føler sig ramt og rørt, ikke nødvendigvis på en måde, der gør ondt, men på en måde, hvor skamfølelsen aktiveres og også helst søges forløst i en fart. ”Men hvad, Glenn, er det så, du vil have os til?” svarer man.

Ingen nævnt, ingen glemt, men lad os nu udpege elefanten i rummet og sige, hej med dig, nepotisme. Når Trump og ligesindede erklærer sig ”self-made”, også efter at have modtaget milliardstore startkapitaler, kan den venstreorienterede, intellektuelle og kunstneriske venstrefløj ikke andet end grine hånligt. Men, indskyder jeg, der findes ligeledes milliardstore kulturelle og sociale startkapitaler. Det er vel kun kongehuset og familieejede virksomheder, der kan konkurrere med kulturbranchen hvad angår pinligt ringe social mobilitet. Køn, geografi, seksualitet, etnicitet, alder; lad os tale om samtlige forudsætninger for at begå sig.

Jeg har en idé! Hvad med en variation af tegneserieskaberen Alison Bechdels ligestillingstest? I striben, Dykes to Watch Out For, som publiceredes ugentligt i perioden fra 1983 til 2008, formulerede kunstneren og aktivisten en test, der havde til formål at undersøge og påpege den ulige repræsentation, som kvinder modtog og formentlig endnu modtager i filmindustrien. Hvis et værk skulle bestå testen, måtte følgende tre betingelser være overholdt: 

  1. Der skal være mindst to (navngivne) kvinder +
  2. De skal tale med hinanden +
  3. De skal tale om andet end mænd (inden for samme scene)

For at sikre den fornødne repræsentation i eksempelvis dansk litteratur, bestyrelserne og arbejdspladserne generelt, kunne man, lige så vel som kravet om forekomsten af kvinder, der i et vist antal scener samtaler uden benævnelsen af en mand, formulere tilsvarende kriterier med udgangspunkt i klassesamfundet?

Hvis jeg må være så fræk og højrøvet, kommer her Bech-testen:

Du skal anmelde eller prisindstille eller på anden vis beslutte, hvorvidt bogen, du er blevet tilsendt, bør hyldes og udbredes. Jeg foreslår, at du giver forfatteren tre liv. Stil dernæst dig selv følgende spørgsmål:

  • Er forfatteren i familie eller på anden vis relateret til andre bredt anerkendte kulturpersonligheder? Se evt. en ekstra gang på vedkommendes efternavn. Hvis svaret er ja, træk da et liv fra.
  • Er forfatterens forældre ansatte i en højtstående stilling på en af landets aviser, museer, mediehuse eller kulturbærende institutioner? Hvis svaret er ja, træk da et liv fra.
  • Svarer forfatterens (eller dennes partners) indkomst til den øvre middelklasses eller derover? Hvis svaret er ja, træk da et liv fra. (Hvis du hermed har fratrukket forfatteren tre af sine tre liv, er denne død, og du bør genoverveje, hvorvidt forfatterskabet har brug for en hjælpende hånd med dets udbredelse. Hvis forfatteren ingen eller kun et enkelt eller to liv har mistet, lever denne endnu, og testen kan fortsætte.)
  • Er forfatteren bosat i storbyen, og ejer denne (eller vedkommendes familie) ejendomme til adskillige millioner? Hvis svaret er ja, træk da et liv fra.
  • Ligner forfatteren dig selv? Hvad angår køn, hudfarve, sociale klasse, seksualitet, religion. Hvis svaret er ja, træk da et liv fra.
  • Har forfatteren over 75.000 følgere på Instagram eller Twitter? Hvis svaret er ja, træk da et liv fra.

 

Har forfatteren slet ingen liv mistet, eller blot et enkelt eller to, og havde du i virkeligheden tænkt dig at kassere vedkommende, genovervej da, om ikke du kunne unde forfatteren en ærlig chance. Jeg forestiller mig, at testen ligeledes kan benyttes i den situation, hvor du, som redaktør på en avis, skal fastansætte en ny anmelder.    

Lad os distribuere vores positive særbehandling mere lige. Invitere folk ind – også dem, hvis repræsentation vi ikke umiddelbart kan smykke os med.